torsdag 14. oktober 2010

Livsløps analyse av Glava a37 Isolasjon

Livsløp analyse av Glava a37 isolasjon

Av: Glenn Steen Hansen, Høyskolen i Akershus, Yrkesfaglærer 2010

Kort om Glava AS

Er norsk privateid industriselskap som har hovedkontor i Askim, Østfold.
De produserer i 3 norske steder; Askim, Stjørdal og Spydeberg.
Hovedproduktet deres er glassull, som er verdenslede isolasjonsmateriale. Dette gjør de på lisens fra franske Saint-Gobain Isover. De produserer også andre materiale til byggebransjen. Slik som skumplast, himlingsplater, lydbøyler, steinull og de er med på litex platene som blir brukt på baderom. Alt produseres etter norsk standard (NS)
Glava er 75år i år (1935-2010)

Utvinning av råvarer


Glava a37 isolasjon er glassull som er laget av glassfiber som igjen er laget av glass. Glava bruker 70% resirkulert glass i sin produksjon. Dette er glass samlet inn og gjenvunnet. Dette glasset blir renset og malt opp før de lages til glassfiber og veves inn i isolasjonsmatter. Glava renser og maler opp glasset selv på sine fabrikker i Askim og Stjørdal. Glava samler også inn rent restmateriell fra byggeplasser og bruker dette i ny produksjon, dette kommer jeg tilbake til i avsnittet om avhending.

Tilbake til glass, hvordan kommer blir det til? – Dannes ved at væsker avkjøles uten å krystallisere. I stedet blir væsken mer og mer seigtflytende ved gradvis avkjøling inntil den blir helt stiv. Det viktigste glassdannende råstoff er silisiumdioksid (SiO2, fra gammelt kalt kiselsyre), i hovedsak kvartssand eller malt kvarts, men også fosforsyre og boroksid er glassdannende stoffer av praktisk betydning. Foruten glassdannende stoff inneholder glass i de fleste tilfeller andre oksider. De viktigste er vanligvis natrium-, kalsium- og aluminiumoksid.Det glass som produseres i største mengder er kalk-natronglass (kalsium-natriumoksidglass eller sodaglass). Hovedråstoffene for dette er mest mulig jernfri kvartssand (silisiumråstoff), kalkstein, kritt eller marmor (kalsiumråstoff) og soda (natriumkarbonat, natriumråstoff). Man setter også gjerne til noe feltspat for å føre inn aluminiumoksid.
Returglass utgjør en viktig råvare i glassproduksjonen. Ved produksjon av visse typer glass kan opptil 90 % av råstoffet komme fra gjenvinning.

Gjenvinning av glass er mye mer energisparende enn å produsere nytt glass. Og 100% av innsamlet glass blir gjenbrukt.

Produksjon

Glava a37 isolasjon produseres i Norge på Glavas 3 fabrikker. Glava baserer seg for en stor del på glass, som spinnes i hårtynne, eller enda tynnere tråder. 70% av glassmassen i produksjonen kommer fra returglass av alle slag. Bare de siste 30% er råvarer til ny glassmasse som er nødvendig for å holde kvaliteten på det ferdige produktet. Råvarene til produksjon av ny glassmasse er kvartssand og borax som kommer med skip til Glavas eget kaianlegg i Greåker. Bedriften henter selv inn store mengder glass fra to mottak på Østlandet, og får glass også fra andre steder. I følge fabrikksjef Jon Udnem benytter man ikke bare flasker og syltetøyglass, men også gamle vindusruter og bilglass. Nær sagt alt kan benyttes til isolasjonsmaterialer. Det største problemet er at mange mennesker kaster annet enn glass i returcontainere og dermed gjør det vanskelig å få rent nok glass. Det er først og fremst keramikk og porselen av ulike slag som gir store problemer, fordi dette avfallet ikke smelter i glassovnene.
Glava definerer seg selv som en miljøvennlig bedrift. Som man sier, så er isolasjon et produkt som i seg selv er miljøvennlig. Det gir innsparing i energi til oppvarming av boliger og bedrifter, en av de store forbrukerne av energi i vårt land. Dess bedre isolert, dess mindre energi forbrukes.

Transport og distribusjon

Glava a37 isolasjon komprimeres for å spare plass under transport, lettere å håndteres og plass på pall skal være optimal. Dette er et viktig tiltak for å ta vare på miljøet samtidig som det er kostnadsbesparende og letter arbeidet til de som er involvert.
Glava a 37 isolasjon pakkes inn i plast for å beskytte mot fuktighet og regn. Denne plasten kan resirkuleres og kildesorters i de fleste kommuner og avfallsdeponier.

Markedsføring og salg

Glava markeds fører seg i TV, radio, internett, reklame via byggvare forretninger. De bruker mye tid og penger på dette. De reklamerer for å være miljøvennlig i produksjon og i og etter bruk. De viser til at fyringskostnadene går ned hvis du etterisolerer huset ditt.
De bruker slagordet: ” Tar vare på miljøet”
Hovedkontoret for salg ligger i Oslo, men de har også andre avdelinger rundt om kring i Norges rike.


Bruk av ferdig produkt

For alle som har vært borti Glavas glassull sier det klør og er irriterende for hud, øyne og hals. Dette stemmer og Glava har merket all sin emballasje med at det skal bruke verneutstyr som hansker, maske og briller samt at det bør dusjes etter endt arbeid. Grunnen til dette er fordi de syltynne fiberne fester seg til porene i hud, øyne og hals og der ligger de å irriterer til de blir vasket eller blåst bort. På Glava sine nettsider finner du HMS-blader for de ulike produktene.  
Det er lite svinn av bruk av Glava a37 isolasjon ettersom du kan bruke restene til å dytte rundt dører og vinduer. Det som eventuelt skulle bli av svinn samler gjerne Glava inn igjen og bruker til ny produksjon. Glava har ingen stråling av verdi. Og regnes som ikke radon påviselig. Glava a37 isolasjon kuttes med isolasjonskniv på et hardt underlag og det er ikke noe støy overhode når du jobber med Glava. Siden Glava kuttes med kniv er det ingen energiforbruk annet enn fra menneske som jobber og svetter med det.
Glava er tilpasset for å passe i ulike åpninger i henhold til hvor det skal brukes. Så den er veldig enkel og montere og krever ikke noe annet festemateriell enn seg selv.
Det er noen som mener Glava a37 isolasjon kan være astma og allergi fremkallende, men dette har jeg ikke klart å finne noen dokumentasjon på annet enn påstander.
Min mening er hvis dette er riktig burde jo nesten alle hatt astma og eller allergi…

Forlenget bruk

Glava har så å si evig holdbarhet, hvis alle andre tettesjikt er i orden. Og luft og fuktighet holdes ute. Den mister ikke fasong eller form. Og kvaliteten reduseres ikke over tid.
Den kan brukes til ny produksjon hvis den er ren og ikke alt for tilgriset. Per dags dato er den en av de beste på markedet til sitt bruk, Det forskes mye på hva som isoleres best, som er like miljøvennlig, sikkert, lett og kostnads effektivt som Glava, men det har ikke dukket opp alt for mange andre alternativer.

Død over produktet / Avhending

Siden det blir lite svinn når du bruker Glava a37 isolasjon, er det ikke så fryktelig mye som må leveres til deponi. Og det samme gjelder under produksjon. Det kan bare brukes på nytt i neste produksjon. Men når man bruker det og svinnet blir stort, samler Glava det inn og bruker det i nye produksjon.

Når renovering og skadesanering starter blir det en del avfall som inne kan gjenvinnes siden dette ikke er et rent produkt lengre. Deponiforskriften klassifiserer glassull i kategori 2; Ordinært avfall. Da kan det leveres til ditt nærmeste deponi eller avfallsanlegg. Altså ikke noe farlig avfall.



Kilder:

www.glava.no – Glava sin hjemmeside
http://www.snl.no/ – Store Norske Leksikon
www.glassgjenvinning.no - Norsk glassgjenvinning AS sin hjemmeside
www.klif.no – Klima og forurensningsdirektoratet sin hjemmeside



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar